Zespolone
Benny: Oblicz:
| | √3−i | | i−√3 | | i(1+√3)+1−√3 | |
b)4√ |
| =4√ |
| =4√ |
| no i coś mi nie wychodzi |
| | −1−i | | i+1 | | 2 | |
jak chce obliczyć pierwiastki.
14 paź 00:08
Eta:
Cierpliwości .....zaraz
Mili wyjdzie
14 paź 00:09
Benny: albo może inaczej, jak wychodzi cosinus bądź sinus bardzo dziwny to jak obliczać pierwiastki
tego typu?
14 paź 00:21
ZKS:
Może skorzystaj ze wzoru łatwiej będzie liczyć.
| z1 | | r1 | |
| = |
| [cos(φ1 − φ2) + isin(φ1 − φ2)], gdzie r = |z|. |
| z2 | | r2 | |
14 paź 00:26
Benny: Myślałem o tym, ale będzie tu trochę liczenia, bo trzeba będzie policzyć 8 wk.
14 paź 00:27
ZKS:
Dlaczego, aż osiem?
| | 7 | | 7 | |
zk = [2cos( |
| π) + i sin( |
| π)]1/4 |
| | 12 | | 12 | |
14 paź 00:39
Benny: Inaczej sobie pomyślałem
14 paź 07:08
Benny: Btw. przed nawiasem nie powinno być √2?
14 paź 10:06
Benny: | | 2 | |
Mam obliczyć 6√(2−i)6, liczę sobie moduł z 2−i, i wychodzi mi √5, ale cosφ= |
| . Jak |
| | √5 | |
wyznaczyć z tego φ?
14 paź 11:11
Benny:
14 paź 12:59
Benny: | | 2√5 | | −√5 | | √5 | |
cosφ= |
| , sinφ= |
| ⇒ w0= |
| (2√5−√5i) jak policzyć kolejne |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
pierwiastki znając pierwszy?
14 paź 14:33
Benny:
14 paź 15:37
ZKS:
z =
6√(2 − i)6
Mamy od razu pierwszy pierwiastek z
o = 2 − i, kolejne liczymy przemnażając pierwszy
| | k * 2π | | k * 2π | |
pierwiastek przez cos( |
| ) + isin( |
| ). |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
z1 = (2 − i)[cos( |
| ) + isin( |
| )] |
| | 3 | | 3 | |
14 paź 16:14
Mila:
k∊{1,2,3,4,5}
14 paź 17:10
ZKS:
14 paź 17:18
Mila:
14 paź 17:29
Benny: Masakra, a ja się tak męczyłem i wymyślałem jakieś dziwne rzeczy
14 paź 17:57
Mila:
Zapamiętaj wzór (16:14) podany przez ZKS, bardzo się przydaje.
14 paź 17:59
Benny: No właśnie, gdzieś już go widziałem, ale musiałem kombinować oczywiście
14 paź 18:02
ZKS:

Jak wiesz pierwiastki rozkładają się na okręgu równomiernie. Mamy pierwiastek stopnia szóstego,
zatem 360
o należy podzielić przez 6, wychodzi nam 60
o, więc co 60
o mamy następny
pierwiastek, stąd to się wzięło po prostu.
14 paź 19:00
Benny: No w sumie to fakt

To kolejne:
Takich równań jeszcze nie rozwiązywałem, więc nie wiem od czego nawet zacząć.
14 paź 23:00
Benny:
14 paź 23:40
ZKS:

Nie wiem, czy jest to poprawny sposób, ale mam taki pomysł.
z1 = z + i = x + (y + 1)i
z2 = z − i = x + (y − 1)i
| | π | |
arg(z + i) − arg(z − i) = |
| |
| | 2 | |
| ctg(φ1)ctg(φ2) + 1 | |
| = 0 |
| ctg(φ2) − ctg(φ1) | |
ctg(φ
1)ctg(φ
2) + 1 = 0
x
2 = 1 − y
2
x
2 + y
2 = 1
15 paź 13:11
Benny: Na ćwiczeniach zrobiliśmy to tak:
| x+i(y+1) | |
| no i to przez sprzężenie i redukowanie wychodzi: |
| x+i(y−1) | |
No i założenia:
x
2+(y−1)
2≠0 ⇒ x≠0 i y≠1
x
2+y
2=1
| | π | |
x≥0, jak dobrze pamiętam to dlatego, że dla kąta |
| współczynnik przy "i" musi być |
| | 2 | |
nieujemny.
i wychodzi półokrąg w 1 i 4 ćwiartce bez punktu (0;1)
Jak patrze to Twoje rozwiązanie też jest dobre, ale brak w nim założeń.
15 paź 13:20
ZKS:
U mnie tego typu zadań nie było niestety, więc taki mi wpadł pierwszy lepszy pomysł.
Dając pewnie odpowiednie założenia powinno wyjść to samo tak mi się wydaje.
15 paź 13:25
Mila:
| | π | |
arg(x+(y+1)i)−arg(x+(y−1)i)= |
| |
| | 2 | |
x≠0, y≠1
========================
cos(φ
1−φ
2)=0
sin(φ
1−φ
2)=1
cos(φ
1−φ
2)=cosφ
1*cosφ
2+sinφ
1*sinφ
2=0⇔
| x | | x | | y+1 | | y−1 | |
| * |
| + |
| * |
| =0⇔ |
| √x2+(y+1)2 | | √x2+(y−1)2 | | √x2+(y+1)2 | | √x2+(y−1)2 | |
x
2+y
2=1
Rozwiń drugi wzór i otrzymasz warunek na x.
15 paź 19:02
Benny:
15 paź 20:43