matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Jarosz:
sin
2π
7
+sin
4π
7
+sin
6π
7
+sin
8π
7
+sin
10π
7
13 paź 22:51
Eta:
9π
A może jeszcze zgubiłeś + sin
?
7
wtedy wynik tej sumy =
0
A tak to wynik jest
2π
..= sin
7
13 paź 23:02
Jarosz:
nic nie zgubiłem, może faktycznie jest to sin2π/7, dzięki
13 paź 23:08
Eta:
4π
3π
3π
sin
= sin(π−
)= sin
7
7
7
6π
π
π
sin
= sin(π−
)= sin
7
7
7
8π
π
π
sin
=sin(π+
)= − sin
7
7
7
10π
3π
3π
sin
= sin (π+
)= − sin
7
7
7
2π
to .........= sin
7
13 paź 23:14