ad
abc: Gdzie mogę znaleźć wytłumaczenie w jaki sposób za pomocą wzorów vieta zapisać
trójmian np 4x2+4x+1 w postaci iloczynu (x+a)(x+b) np
13 paź 22:37
Janek191:
4 x2 + 4 x + 1 = (2 x + 1)2
13 paź 22:39
Mariusz:
Tu masz wzór skróconego mnożenia
Z wzorów Vieta możesz wywnioskować że
x
1+x
2=−1
ale aby je uzyskać musisz porównać postać ogólną z postacią iloczynową
13 paź 22:42
abc: Dzięki ale nie chodziło mi o zrobienie przykładu tylko o jakby to powiedzieć schemat jak to się
robi,
13 paź 22:43
abc: chyba podałem zły przykład
chodzi mi o to że wynikiem jest iloczyn
2n2+7+6
(cos)(cos)
13 paź 22:45
misiek:
robi się to podobnie jak dla wzorów Viete'a ...na ich podstawie udaje się w prostych sytuacjach
policzyć w pamięci x1 oraz x2 a następnie wstawić do postaci iloczynowej
np:
x2−11x+10= x1*X2=10 i x1+x2=11
stąd x1=1 i x2=10
i z postaci iloczynowej a(x−x1)(x−x2)=(x−1)(x−10)
13 paź 22:51
abc: da sie jakoś napisać skąd jest x
1 i x
2 jak to wymyśliłeś ?
13 paź 22:56
misiek: policzone w pamięci...na podstawie iloczynu i sumy...
jeśli nie wychodzi to Δ i wzory
13 paź 22:58
abc: czyli to trzeba sobie głowie dobierać 2 liczby które będą spełniały takie warunki ?
13 paź 23:02
misiek:
inny przykład :
3n2+5n−2=(3n−....)(n−....) szukam tak, by iloczyn był równy 2
13 paź 23:02
abc: czyli
n2+n2= −5/3
n1*n2= 2/3
i szukam liczb które bd sie zgadzały ?
13 paź 23:17
abc: − 1 i −2/3
13 paź 23:20
misiek:
(3n−1)(n+2)
13 paź 23:21
abc: dobrze mam napisane liczby przy wzorach vieta ?
13 paź 23:30
misiek: niestety nie,,,,
| | 1 | |
z wzorów mielibyśmy 3(n− |
| )(n+2) |
| | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
czyli n1= |
| , n2=−2 bo n1*n2=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
13 paź 23:34
abc: już doszedłem
n1+n2 = −5/3
a n1*N−2 = −2/3
zabrakło minusa
i wychodzi 1/3 i −2
czyli
3(n+1/3)(n−2)
(3n+1)(n−2)
13 paź 23:37
abc: dzięki
chyba teraz dobrze nie ?
13 paź 23:38
misiek: tak
13 paź 23:38