granica
Ciekawy: Oblicz granicę ciągu an:
an=(2+1/n)n
13 paź 22:20
sushi_gg6397228:
do czego dązy nawias ?
13 paź 22:21
Janek191:
lim an = +∞
n→∞
13 paź 22:23
Ciekawy: Dzięki i jeszcze jedno podobne mam:
an=((n+1)/(2n+1))n
13 paź 22:26
sushi_gg6397228:
to samo, do czego dąży nawias ?
13 paź 22:27
Ciekawy: Do +∞. Licznik, jak się przekształci, dąży do stałej Eulera. Więc wychodzi e/+∞, jakoś to się
rozpisuje jeszcze?
13 paź 22:31
sushi_gg6397228:
n=100000000000000000000000000000000000
n= 100000000000000000000000000000000000000000000000
podstawiaj i licz
13 paź 22:32
Janek191:
lim an = 0
n→∞
13 paź 22:33
Ciekawy: @sushigg6397228 nie chodzi mi o podstawianie i domyślanie do czego co dąży. Na egzaminach
takie rzeczy nie przejdą. Wszystko musi z czegoś wynikać.
13 paź 22:36
sushi_gg6397228:
jak policzysz u mnie , to więcej nie zadasz głupich pytań tylko będziesz wiedzieć
trening czyni cuda
13 paź 22:40
Janek191:
a
n → 0 , gdy 0< a < 1
Są na wszystko twierdzenia
13 paź 22:44
Ciekawy: Niepotrzebnie przekształcałem. Dzięki @Janek191.
13 paź 22:49
Janek191:
a
n →
∞ , gdy a > 1
13 paź 22:51