czy jest inny sposób
olla: Rozwiązałam zadanie, wyszło 50 cm kwadratowych, jednak interesuje mnie czy można pole jakoś
inaczej obliczyć nie stosując wzoru P=a
2sinα może coś z podobieństwa ? Bo zadanie jest z
gimnazjum, a tam nie ma sinusów

Nic mi do głowy nie przychodzi
Oto treść: W rombie o boku długości 10 cm kąt rozwarty ma miarę 5 razy większą od miary kąta
ostrego. Oblicz pole tego rombu.
13 paź 22:06
sushi_gg6397228:
ale są zależnosci 30, 60 90 stopni dla trójkąta
13 paź 22:11
olla: Tu wyjdą kąty 150 i 30 i nawet jak przekatnymi podzielisz to nie ma 30 60
13 paź 22:13
Eta:

Z trójkąta "ekierki" o katach 30
o 60
o 90
o
2a=10 = b to a=5 =
h
P(rombu)=b*h= 50
13 paź 22:18
olla: no tak równoległobok, dziękuję eta
13 paź 22:19
olla: Tak na marginesie jesteś tutaj jedyną PRZYJAZNA I MIŁĄ osobą, nigdy się nie wymądrzasz, a
naprawdę pomagasz

Pozdrawiam
13 paź 22:20