pochodne
samouk13: Ktoś ma na to jakiś pomysł?
obl. pochodne funkcji złożonych
f(x)= 3√(x2+x)2
13 paź 22:05
Janek191:
f(x) = (x
2 + x)
23
więc
| | 2 | | 2*(2 x + 1) | |
f '(x) = |
| *( x2 + x)−13*( 2 x + 1) = |
| |
| | 3 | | 33√ x2 + x | |
13 paź 22:11
samouk13: ok kumam

a to:f(x)= sin(ln
2x)
13 paź 22:20
samouk13: 
13 paź 22:28
sushi_gg6397228:
licz sam , a nie na gotowca czekasz ?
13 paź 22:29
samouk13: nie wiem co mam przyjąć za y... ln2x?
13 paź 22:31
sushi_gg6397228:
masz 4 funkcje: wymień je ?
13 paź 22:33
samouk13: i jaka jest pochodna z ln2x?
nie wiem z którego wzoru skorzystać
13 paź 22:33
samouk13: sinx
lnx
wiecej nie wiem
13 paź 22:35
Janek191:
| | 1 | |
f '(x) = cos ( ln2 x)*(2 ln x)* |
| = ... |
| | x | |
13 paź 22:37
sushi_gg6397228:
widzisz funkcję:
− trygonometryczną ( sinus )
− potęgową (..)2
− logarytmiczną (ln)
− liniową x
i liczysz pochodną f. złożonej = pochodna trygon* pochodna pot.* pochodna ln* pochodna liniowa
13 paź 22:38
samouk13: ale skąd to sie bierze czy jest na to jakiś wzór? albo czy tak jak w innych zadaniach można cos
przyjąc sobie za y?
13 paź 22:39
samouk13: juz wiem spoko dzieki wielkie

o to wlasnie mi chodzilo
13 paź 22:40
Janek191:
Jest wzór na pochodną funkcji złożonej
13 paź 22:41
samouk13: mam jeszcze jeden przyklad a wiec:
f(x)= e1/(x−1)
a wiec robie to tak :
y= 1/(x−1)
y'= −1/x2
dobrze wyciagmnelem ta pochodna?
13 paź 22:48
samouk13: dobra juz wiem gdzie byl blad zla potęga, poradzilem sobie dzieki za wszystko chlopaki
13 paź 22:51