Rozwiązanie równania z logarytmem
dr: Bardzo proszę o jakąś wskazówkę w tym zadaniu
Rozwiąż równanie: 3√log2 (x) − log2 (8x) + 1 = 0
13 paź 22:05
sushi_gg6397228:
dziedzina;
rozbij log2 (8x) = log ... + log ....
a potem podstawienie
t= √log2 x
13 paź 22:13
Janek191:
x > 0 i log 2 x ≥ 0
3 √ log2 x − log2 8x + 1 = 0
3 √log2 x − ( log2 8 + log2 x) + 1 = 0
3 √log2 x − 3 − log2 x + 1 = 0
p{log2 x) = t
log2 x = t2
Mamy
3 t − t2 − 2 = 0
t2 − 3 t + 2 = 0
( t − 2)*( t − 1) = 0
t = 2 lub t = 1
więc
√log2 x = 2 lub √log2 x = 1
log2 x = 4 lub log2 x = 1
x = 24 = 16 lub x = 2
=======================
13 paź 22:19