Hej, mam pytanie odnośnie jednego podpunktu: Wyznacz dziedzinę funkcji F, jeśli
maćek: Hej, mam pytanie odnośnie jednego podpunktu:
Wyznacz dziedzinę funkcji F, jeśli
| | x | |
F(x)=log przy podstawie 2 z |
| |
| | 1−x | |
| | x | |
czyli |
| ma być większe od zera, prawda? |
| | 1−x | |
Oraz 1−x =/= 0 więc x=/= 1
więc odp wdgł mnie to:
x ∊ (0;1)suma(1;
∞)
ale odpowiedź jest inna... czy gdzieś robię błąd?
13 paź 21:43
sushi_gg6397228:
pewnie źle liczysz nierówność
ułamek >0
1−x ≠ 0
13 paź 21:44
maćek: Aaa x(1−x)>0
więc x>0 lub 1−x>0
x>0 lub x<1
i teraz wychodzi, dzięki!
13 paź 21:47
sushi_gg6397228:
więc x>0 lub 1−x>0 Kto tak uczył robić
13 paź 21:50
maćek: O co dokładnie chodzi?
13 paź 21:52
sushi_gg6397228:
zapisałem na początku
Aaa x(1−x)>0
więc x>0 lub 1−x>0
13 paź 21:55
maćek: Tzn źle zrobiłem? Jak tak to mógłbyś mi wyjaśnić jak to powinienem był zrobić? :\
13 paź 21:57
sushi_gg6397228:
nierówność kwadratowa się kłania w pas
13 paź 21:57
maćek: | x | |
| >0 / mnoże obustronnie o (1−x)2 |
| 1−x | |
I wtedy mam x(1−x)>0
13 paź 21:57
13 paź 21:58
maćek: Więc jak:
x =0 oraz x = 1
Ramiona do góry
x∊(−∞;0)(1:∞)
?
13 paź 22:05
sushi_gg6397228:
x(1−x)= −x2 +x gdzie tu ramiona są do góry
x(1−x)>0
dla sprawdzenia Twojej teorii
x= −10000000000000000000000000000
x= 10000000000000000000000000000000000000
policz jaka wyjdzie wartość po lewej stronie Twojej nierówności
13 paź 22:09
maćek: Eh przepraszam, ze zmęczenia

I dziękuję za poświęcony czas
13 paź 22:38
sushi_gg6397228:
na zdrowie
13 paź 22:41