Witam nie mogę sobie poradzić z tym rówaniem ma ktoś jakis pomysł?
Ricardo: Rozwiąż równanie: 2x+2x−1+2x−2+...=2*√8−2x+1
13 paź 21:13
5-latek: Po lewej stronie masz do policzenia sume nieskończonego ciągu geometrycznego
A pod pierwiastkiem to chyba cos zle napisales
13 paź 21:16
Ricardo: To znaczy wiem ,że muszę policzyć sumę nieskończonego ciągu geometrycznego tylko nie wiem jak

itak pod pierwiastekiem jest 8−2
x+1
13 paź 21:18
Eta:
| | 1 | |
Lewa strona jest sumą szeregu zbieżnego : a1=2x q= |
| |q|<1 |
| | 2 | |
to równanie przybiera postać:
założenie 8−2
x+1 >0 ⇒ .....
2
x+1= 2
√8−2x+1 obydwie strony są dodatnie ( możemy podnosić stronami do kwadratu
( 2
x+1)
2−4(8−2
x+1)=0 , 2
x+1= t, t>0
t
2+4t−32=0
........................ itd
13 paź 21:22
13 paź 21:24
Ricardo: Ok wielkie dzięki nie pomyślałem o niewiadomej t i się męczyłem z obliczeniami
13 paź 21:31
Eta:
13 paź 21:38