Oblicz wartości czterech podstawowych funkcji trygonometrycznych
Jarosz: Oblicz wartości czterech podstawowych funkcji trygonometrycznych kąta sin 15◦.
13 paź 20:58
13 paź 21:12
Janek191:
0,5 = sin 30
o = sin (2*15
o) = 2 sin 15
o*cos 15
o = 2 sin 15
o*
√1 − sin2 15o
sin 15
o = t
Mamy
| | 1 | |
Δ = 16 − 4*4* |
| = 12 = 4*3 √Δ = 2√3 |
| | 4 | |
| | 4 − 2√3 | | 2 − √3 | |
t2 = |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
| | √ 2 − √3 | | 2 | | √8 − 4√3 | | √6 − √2 | |
t = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
13 paź 21:18
Eta:
sin(α−β)= sinα*cosβ−cosα*sinβ
to:
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6−√2 | |
sin15o= sin(45o−30o)= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
13 paź 21:30
5-latek: Ma obliczyć cztery podstawowe funkcje trygonometryczne ,
Potem podaje kąta sin15 stopni . Chyba cos nie tak z tym zadaniem
13 paź 21:33
Eta:
| | √6+√2 | |
cos15o=cos(45o−30o)= ..................= |
| |
| | 4 | |
| | sin15o | |
tg15o= |
| = ........... |
| | cos15o | |
| | 1 | |
ctg15o= |
| = ............ |
| | tg15o | |
i obliczaj..........
13 paź 21:33
Eta:
Treść zapewne jest taka :
Oblicz wartości czterech podstawowych funkcji kąta 15o
13 paź 21:35
Eta:
Ejjj to po co obrałeś nick Matematyk ! obierz nick " po....b"
13 paź 21:36
Jarosz: dzięki, już czaję
13 paź 22:50
Eta:
Kto skasował wpis
Matematyka ?
13 paź 22:51
daras: @
η rozszyfruj skrót "po...b"
13 paź 23:24
Eta:
Nie mogę

( bo zaraz "strażniczka forum"

skasuje
13 paź 23:34
daras: to szybko tak...
13 paź 23:34
daras: innych , gorszych rzeczy nie kasuja albo odwrotnie, kasuja prawdziwe mądrości−kasownik działa
wybiórczo

więc nie krepuj się
13 paź 23:35
bezendu:
13 paź 23:44
13 paź 23:45
daras: Jarosz juz daaaaawno spi
bye
13 paź 23:56
bezendu:
Po prawej
14 paź 00:11
Eta:
14 paź 00:11
Eta:
Czyjej "prawej" ?
14 paź 00:12
bezendu:
Mojej prawej, a jestem odwrócony do monitora
14 paź 00:12
bezendu:
14 paź 00:13
Eta:
To jak widzisz? lustro masz przed sobą ?
14 paź 00:13
bezendu:
A to już drugie pytanie
14 paź 00:14
daras: podobno jednego sie nie da wytłumaczyc kosmitom: co to jest prawo/lewo
14 paź 12:22