oblicz granicę
borba: proszę bardzo o wskazówki, rozwiązanie

oblicz garnice
n zmierza do nieskończoności
1.
lim
n√ n−1 + 2−n
2.
lim {
n2 + n − 12n + n2}
n2 + 1n
13 paź 20:42
Janek191:
1. Tw. o trzech ciągach
2. Przepisz czytelnie z użyciem U
13 paź 20:48
daras: garnice =garnki
13 paź 20:50
borba: | | n2 + n − 1 | | n2 + 1 | |
2. lim |
| do potęgi |
| |
| | 2n + n2 | | n | |
13 paź 21:01
borba: tzn jak użyć tego twierdzenia w 1szym przypadku?
13 paź 21:02
borba: pomocy!
13 paź 21:19
Janek191:
bn = n√ 1n + 12n
an = n√ 1n ≤ bn ≤ cn = n√ 2*1n
lim an = 1 i lim cn = 1
n→∞ n→∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim bn = 1
n→∞
13 paź 21:59
Janek191:
z.2
lim an = +∞ ( mamy postać ∞∞ )
n→∞
13 paź 22:02
Janek191:
z. 2 Pomyliłem się
13 paź 22:04
borba: a dlaczego cn zmierza do 1, a nie dwójki skoro mnoze razy 2
13 paź 22:50