matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wymierna
Nowak:
x−1
Dla jakiego parametru a dziedziną funkcji f(x)=
jest zbiór R?
x+a−x
2
13 paź 20:38
Janek191:
x + a − x
2
≠ 0 − x
2
+ x + a ≠ 0 Δ = 1 − 4*(−1)*a = 1 + 4 a < 0 4 a < − 1
1
a < −
4
=========
13 paź 20:42