Statystyka (problem)
majer: Rozważamy sekwencje zero−jedynkowe o długości n=10.
Niech P(xi=1)=0,5
Oblicz prawdopodobieństwo, że sekwencja zawiera tylko jedną parę xi xi+1 taką, że
xi=1 oraz xi+1=1
13 paź 20:35
daras: Ω = 210
A={ 1,1,0...0},{0,1,1,0...0}...{0,...0,1,1} =..?
potem podziel
13 paź 21:01
majer: Problem w tym, że nie mieliśmy wykładu ani pełnych ćwiczeń. Pan doktor przydzielił każdemu
zadanie i prosiłbym o jakieś ukierunkowanie
13 paź 21:02
PW : Mówiąc po ludzku: tylko dwie jedynki mają ze sobą sąsiadować. Inne jedynki w ciągu też mogą
być, ale rozdzielone co najmniej jednym zerem.
13 paź 21:09
majer: powinno wyjść 9/1024?
13 paź 21:31
majer: powinno wyjść 9/1024?
13 paź 21:33
PW : Nie, to w wersji proponowanej przez darasa. Sens jest jednak taki jak pisałem o 21:09. Nie
napisali w zadaniu "a pozostałe liczby są zerami".
13 paź 21:39
majer: W takim razie jak to rozpatrzyć, gdy pozostałe liczby mogą nie być zerami?
13 paź 21:49
PW : Potraktujmy te dwie sąsiadujące jedynki jako jeden twór, niczym nie różniący się od pozostałych
jedynek (też przecież musi być oddzielona od pozostałych co najmniej jednym zerem). Ustalmy
zatem ile jest 9−elementowych ciągów złożonych z zer i jedynek (jedynka musi być co najmniej
jedna − to ta "podwójna"), w których każda z jedynek jest oddzielona od pozostałych co
najmniej jednym zerem.
Uwaga: mówimy teraz o liczbie ciągów, a nie o prawdopodobieństwie.
Dalej zagadnienie nie jest bardzo łatwe, ale już znośniejsze do opisu.
13 paź 22:45
daras: w takim razie moc zbioru A jest większa, 111, 11111 itd i poprzesuwać , poprzedzielać, pop...to
zerami
13 paź 23:27
PW : Pokażę na przykładzie 6 zer i 3 elementów różnych od 0.
Stoją sobie w rzędzie zera:
(0,0,0,0,0,0).
Dla 6 zer można wskazać 7 miejsc, na których można dostawiać inne:
przed pierwszym, przed drugim, ..., przed szóstym i po szóstym.
Na każdym z tych 7 miejsc można dostawić po jednym innym elemencie (po jednej jedynce),
możliwości jest zatem tyle, ile wyborów 3 elementów spośród 7:
Rozważyć wszystkie możliwe liczby zer i jedynek dla 9 elementów (z których co najmniej jeden
jest jedynką) spełniających warunek "jedynki nie sąsiadują ze sobą", policzyć liczbę takich
ciągów wzorami jak w (*) i zsumować. W ten sposób policzymy wszystkie ciągi spełniające
warunki zadania.
14 paź 15:02