Bijekcje
Przemysław: Proszę o sprawdzenie:
pokazać, że:
f:X→Y jest bijekcją ⇒ f
−1:Y→X jest bijekcją
1
o f(x
1)=f(x
2)⇔x
1=x
2
(wynikanie w lewo jest oczywiste, bo f(x
2)=f(x
2), wynikanie w prawo, bo f jest injekcją)
f(x
1)=y
1
f(x
2)=y
2
x
1=f
−1(y
1)
x
2=f
−1(y
2)
musimy pokazać, że: f
−1(y
1)=f
−1(y
2)⇒y
1=y
2
jest to równoważne z x
1=x
2⇒f(x
1)=f(x
2), co wynika z 1
o
pokazałem, że f
−1 jest injekcją
f(X)=Y, bo f jest surjekcją
ma być f
−1(Y)=X
równoważne z f
−1(f(X))=X
czyli id
X=X
co jest prawdą, bo identyczność nie zmienia nic.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
pokazać, że (f
−1)
−1=f
2
o f(x)=y
f
−1(y)=x
3
o (f
−1)
−1(x)=y
przyrównuję stronami 2
o i 3
o
f(x)= (f
−1)
−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ma to sens?