Uzasadnij tożsamość.
Krystian: 1/1 + tg2α = (1−sinα)(1+sinα). Proszę o pomoc potrzebuję to na jutro a nie mogę sobie z tym
poradzić.
13 paź 20:32
13 paź 20:34
5-latek: sin2α+cos2α=1
13 paź 20:35
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
L = |
| = |
| = |
| | 1 + tg2 α | | | | cos2α | | sin2α | | |
| + |
| | | | cos2α | | cos2α | |
| |
| | 1 | |
= |
| = cos2α = 1 − sin2α = ( 1 − sin α)*(1 + sin α) = P |
| | | |
13 paź 20:36
Krystian: A mógłbyś zrobić ten przykład bo wzory to ja znam, ale po ich podstawieniu nie mogę otrzymać
tego rozwiązania które ma być...
13 paź 20:37
Krystian: Janek191 dzięki wielkie
13 paź 20:38
daras: musisz sie nauczyć kombinować na tych wzorach, które znasz
13 paź 21:02
Eta:
cosα≠0
| | 1 | | cos2α | | cos2α | |
L= |
| * |
| = |
| =cos2α=(1−sinα)(1+sinα)=P |
| | 1+tg2α | | cos2α | | cos2α+sin2α | |
14 paź 00:05