Oblicz granice
Treble: lim (
√x−7−
√2x+3)=
x→
∞
| | (√x−7+√2x+3) | |
lim (√x−7−√2x+3) |
| = |
| | (√x−7+√2x+3) | |
x→
∞
| | x−7−2x−3 | |
lim |
| = |
| | (√x−7+√2x+3) | |
x→
∞
| | −x−10 | |
lim |
| =... |
| | (√x−7+√2x+3) | |
x→
∞
co dalej ?
13 paź 20:27
sushi_gg6397228:
jaki jest stopień wielomianu w liczniku, a jaki w mianowniku ?
13 paź 21:19
Treble: nie wiem jaki stopień, tam jest pierwiastek
Jak to rozważyć ?
14 paź 16:36
Treble: Pomoże ktoś ?
14 paź 18:48
sushi_gg6397228:
wskazówka
√5= 51/2
14 paź 18:51
Mila:
Podziel licznik i mianownik przez √x.
14 paź 19:08
Treble: Przy podzieleniu licznika i mianownika przez
√x otrzymam:
x→
∞
a jak zamienię wg wskazówki sushi to:
| | −x−10 | |
lim |
| = ... |
| | (x−7)1/2 +(2x+3)1/2 | |
x→
∞
Dalej nie wiem co zrobić
14 paź 23:31
Janek191:
| | − x − 10 | |
f(x) = |
| = |
| | √x + 7 + √2 + x | |
więc
| | − ∞ − 0 | |
lim f(x) = |
| = − ∞ |
| | 1 + 1 | |
x→
∞
15 paź 00:08