prosze pomózcie
beautiful: Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 20%, a następnie podniesiono o 20%.Czy cena koncowa
jest równa cenie początkowej.
9 gru 17:42
lena: nie,nie rowna się
9 gru 17:45
zefir:
x −− wyjściowa cena towaru ,x >0
po zmianach: c. końcowa : 0,8*1,2*x = 0,96*x
więc nie jest równa , bo jest mniejsza o 0,04= 4%
9 gru 17:47
Daria: Nie.
Weźmy przykład.
Cena początkowa=100zł
20% z 100zł=20zł
Cena po obniżce 100zł−20zł=80zł
Następne 20 % liczymy już z ceny po obniżce czyli:
20% z 80zł= 16zł
80zł+16zł=96zł.
9 gru 17:47
ghkvhj: huhu
7 paź 19:22