Wykaż na podstawie definicji
drake: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić krok po kroku?
Wykaż na podstawie definicji, że funkcji f(x)=(x−3)/(2−x)
a) Nie jest rosnąca
b) Jest malejąca na przedziale (−∞ , −2)
c) Nie jest nieparzusta
13 paź 20:11
Janek191:
c) nieparzysta ?
13 paź 20:12
drake: Tak
13 paź 20:13
Janek191:
| | x −3 | |
f(x) = |
| ; x ≠ 2 |
| | 2 − x | |
13 paź 20:13
Janek191:
| | −x − 3 | | − ( x + 3) | |
c) f(− x) = |
| = |
| ≠ |
| | 2 − ( −x) | | 2 + x | |
| | x − 3 | | − x + 3 | |
≠ − |
| = |
| = − f(x) |
| | 2 − x | | 2 − x | |
f( − x) ≠ − f(x) więc f nie jest nieparzysta
13 paź 20:18
drake: W a) próbowałem w ten sposób:
z def. ∃x
1 , x
2 ∊ X [x
1 < x
2 ⇒ f(x
1)<f(x
2)
Więc f(x
2)−f(x
1)>0
| | x2 − 3 | | x1 − 3 | |
Czyli |
| − |
| > 0 |
| | 2 − x2 | | 2 − x1 | |
| | (x2 − 3)(2 − x1) − (x1 − 3)(2−x2) | |
Dalej |
| > 0 |
| | (2 − x2)*(2 − x1) | |
| | x1 − x2 | |
Dalej |
| > 0 |
| | 4 − 2x1 − 2x2 + x1 x2 | |
Muszę udowodnić że tak nie będzie dla każdego x zgodnie z def. ale w tym momencie nie mam
pomysłu co dalej zrobić.
13 paź 20:22