matematykaszkolna.pl
Sinus z wykorzystaniem szeregu Monia: Witam, czy byłby ktoś tak miły i pokrótce rozpisałby obliczenie Sinusa dla kąta 90' z wykorzystaniem szeregu? Muszę napisać program, który "na piechotę" będzie to przeliczał. Z tym że niestety na chwilę obecną mam problem żeby wgl zrozumieć samo obliczanie. Treść zadania: "Napisać program obliczający wartości wybranej funkcji: sin(x), cos(x) z parametrem określającym długość rozwinięcia szeregu. " Znalazłam informacje o szeregu Taylora oraz Maclaurina, ale o które pojęcie chodzi według Was? Przepraszam jeśli niejasno, ale sama mam problem ze zrozumieniem . Potrzebuję jakiejś wskazówki chociażby.
13 paź 20:10
PW :
 π 
Wskazówka 1. Zapomnieć o mierze stopniowej. Nie sin90°, ale sin

− wzór Taylora działa
 2 
dla x należących do przedziału liczb rzeczywistych. Jeżeli więc program ma obliczać wartości dla kątów określanym w mierze stopniowej, to pierwszym krokiem musi być przeliczanie ze stopni na radiany. Wskazówka 2. Dla sinx zastosować rozwinięcie w szereg w otoczeniu zera, tak będzie dobrze, bo sin0 = 0. Zaadoptować wzór ogólny biorąc pod uwagę, że pochodne są na przemian równe cosx i −sinx, −cosx i sinx itd. Dopiero wtedy pisać program, który nie będzie korzystał z "wbudowanej" funkcji sinx czy cosx.
13 paź 20:45
13 paź 20:51