Relacje
KAsssio: Narysować wykres relacji S⊂R
2
xSy⇔
√x+y jest liczbą rzeczywistą
xSy⇔(x−y)(x+4y)=0
Proszę o pomoc i wytłumaczenie jak co i z czym się robi mam to na jutro na ćwiczenia a
kompletnie nie wiem co tu się robi
13 paź 19:54
PW : To są dwa zadania.
Relacja to pewien podzbiór iloczynu kartezjańskiego, w tym wypadku jest to więc podzbiór
płaszczyzny z układem współrzędnych.
W pierwszym mamy narysować takie pary (x, y), dla których √x+y istnieje (jest liczbą
rzeczywistą).
Oznacza to, że pary spełniają warunek:
x + y ≥ 0
y ≥ −x.
13 paź 20:17
Janek191:

2) x S y ⇔ ( x −y)*( x + 4 y) = 0
x − y = 0 lub 4y + x = 0
y = x lub y = −
14 x
Rysujemy te proste.
13 paź 20:23
KAsssio: Wydaje się proste

Dziękuję bardzo za pomoc ale kompletnie nie wiedziałem jak to działa
13 paź 20:26