?
guciek: Jak otrzymać funkcje odwrotną, wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości?
a) f(x)=sin3x x∊(−π6,π6)
wiem że zaczyna się od zamienienia x −> y czyli mamy:
x=sin3y
ale jak teraz wyznaczyć y? i co z Df i Zw
13 paź 19:53
Pseudodionizy Areopagita: Funkcją odwrotną do funkcji sinus jest funkcja arcus sinus (arcsin). Poszukaj czegoś więcej o
funkcjach cyklometrycznych, bo o nie tutaj zapewne chodzi.
13 paź 19:58
Janek191:
| | π | | π | |
y = sin 3x ; x ∊ ( − |
| ; |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
arcsin y = arcsin ( sin 3 x)
arcsin y = 3 x
x =
13 arcsin y
Po zamianie zmiennych otrzymamy
===============
| | 1 | |
Kolor niebieski − y = |
| arcsin x |
| | 3 | |
Kolor zielony y = x
Kolor czerwony y = sin 3x
Dziedziny zaznaczono liniami przerywanymi
13 paź 20:08
guciek:
czyli jak mam inny przykład:
f(x)= arccos 3√x
to
y= arccos 3√x
cos y = cos(arccos 3√x)
cos y = 3√x |3
cos y3 = x
y=cos x3
Df = R Zw = ?
13 paź 20:39
guciek: Zw = <−1,1> tak?
13 paź 20:41