zadanie
Blue: Mógłby mi ktoś przedstawić rozwiązanie zadania:
| | √3+i | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| 30 Mi wyszło 2 15*i, a w odpowiedziach mam |
| | 1−i | |
2
15...
13 paź 19:49
Mila:
Jak liczyłaś, z postaci trygonometrycznej, czy inaczej?
13 paź 19:52
Mila:
i30=−1
13 paź 20:05
PW : Rozumiem, że to cały ułamek jest podniesiony do potęgo 30.
Spróbuj najpierw podnieść do drugiej.
13 paź 20:12
Blue: liczyłam z tego wzoru Mouivera, czy jak on tam się nazywał ^^
13 paź 21:22
Mila:
To pewnie nie uwzględniłaś 20:05.
13 paź 21:23
Blue: To może ja wrzucę zdjęcie rozwiązania?
13 paź 21:37
13 paź 21:42
Mila:
Zaraz napiszę. Ale chyba dobrze policzyłaś.
13 paź 21:56
Mila: Nie sprawdziłam jeszcze Twojego rozwiązania, gdy to pisałam..
13 paź 21:58
Mila:
| | √3+i | | 3+2√3−1 | | 2+2√3*i | |
( |
| )2]15=[ |
| ]15=[ |
| ]15 |
| | 1−i | | 1−2i−1 | | −2i | |
| | 1+√3i | | i | |
=[ |
| * |
| ]15=[(−√3+i)]15 |
| | −i | | i | |
z=−
√3+i
|z|=2
| | 5π | | 5π | |
(−√3+i)15=215*(cos( |
| *15)+i sin( |
| *15))= |
| | 6 | | 6 | |
| | 25π | | 25π | |
=215*(cos |
| +i sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
=215*(cos |
| +i sin |
| )=215*i |
| | 2 | | 2 | |
13 paź 22:16
Mila:
Dobrze masz obliczone.
13 paź 22:17
Blue: czyli w książce jest błąd

dzięki
14 paź 09:27
Blue: czyli w książce jest błąd

dzięki
14 paź 09:27