równanie różniczkowe jednorodne
Monia: Witam mam problem z takim równaniem różniczkowym jednorodnym
2(x − 2y +1) + (5x− y− 4)dy/dx = 0
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak się za to zabrać krok po kroku
z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
13 paź 18:48
Monia:
13 paź 19:31
sushi_gg6397228:
jakie mialas na zajęciach sposoby rozwiązywania ?
13 paź 21:29
Mariusz:
x=u+α
y=v+β
| dv | | −2(u+α)+4(v+β)−2 | |
| = |
| |
| du | | 5(u+α)−(v+β)−4 | |
| dv | | −2u+4v−2α+4β−2 | |
| = |
| |
| du | | 5u−v+5α−β−4 | |
−2α+4β−2=0
5α − β−4=0
−2α+4β=2
5α − β=4
−α+2β=1
5α − β=4
Rozwiąż ten układ równań a dostaniesz jednorodne w którym rozdzielisz zmienne
po podstawieniu v=uz
13 paź 22:35
Monia: α i β =1
| | dz | | −2+4z | |
u |
| +z= |
| /*(5−z) |
| | du | | 5−z | |
| | u | |
(5−z)dz |
| +z(5−z)=−2+4z |
| | du | |
po przekształceniach mam:
| | f'(x) | |
nie wiem co zrobić z lewą stroną chciałam zastosować wzór |
| =ln(f(x)) ale nie |
| | f(x) | |
wychodzi mi to
z góry proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić, a może gdzieś robię błąd
14 paź 17:08
Monia: up
14 paź 18:17
Mariusz:
Mianownik da się rozłożyć więc proponuję rozkład na sumę ułamków prostych
Lewa strona
Prawą stronę już policzyłaś (z dokładnością do stałej)
teraz policz lewą a na koniec sprawdzimy czy nie ma błędów
18 paź 17:03
Monia: lewa strona
A=−2 B=1
a więc:
po całkowaniu
−2ln(z+1)+ln(z−2)=lnu +lnC1
i teraz przekształcić mam to względem C1?
C1= (z+1)
2+z−2−u ?
i potem wracam do z={v}/{u}
czy jakoś inaczej bądź błąd gdzieś robie ?
18 paź 20:55
Monia: błagam o pomoc co dalej

:(
18 paź 21:55
Monia: up
18 paź 22:08
Monia: jednak poprawiłam to w ten sposób:
−2ln(z+1)+ln(z−2)=lnu+lnc
1
C=1/c
1
x=u+1
y=v+1
i teraz co dalej

?
19 paź 05:44
ICSP: | | 5 − z | | z−2 | |
∫ |
| dz = ln |
| + C |
| | z2 − z − 2 | | (z+1)2 | |
i zaczynasz wracać z wszystkimi podstawieniami dokonanymi wcześniej.
19 paź 05:57
Monia: Tak to już tam napisałam. Do tej postaci doszłam. właśnie mam problem jak mam zamienić to z i
jak do tego wrócić. mogę prosić o pomo
19 paź 08:43
Monia: Up
19 paź 13:06
Monia:
19 paź 17:22
Monia: up
19 paź 22:36