matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciągów
calgon:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
. Które wyrazy tego ciągu spełniają nierówność |a
n
−g|<ε, jeśli:
n
a
n
=
n+5
g=1
3
ε=
50
n
|
|<ε
n+5
−5
|
<ε
n+5
|| ⋁
−5
3
<
n+5
50
−265<3n Coś jest źle, ale przykład na lekcji rozwiązywany był podobnie....Mógłby ktoś pomóc?
13 paź 18:46
5-latek:
ale |−5|=5
13 paź 18:48
calgon:
ah no tak to w takim razie: 3n>235 n>38
1
3
13 paź 18:55
PW :
Elegancka odpowiedź to n ≥ 79. Liczba n jest liczbą naturalną, a więc "trochę głupio"
1
odpowiadać, że jest większa od 78
.
3
13 paź 21:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick