pochodna
lotka: | x3 | |
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji f(x)= |
| |
| 3−x2 | |
13 paź 18:03
lotka: f'(x)=0 ⇔x≠{ −
√3 ;
√3 } i 9x
2−x
4=0 ⇒x należy {−3;0;3}
13 paź 18:26
lotka: Ktoś wie co dalej?
13 paź 18:27
Janek191:
| x3 | |
f(x) = |
| , x ≠ − √3 i x ≠ √3 |
| 3 − x2 | |
| 3 x2*(3 − x2) − x3*(−2 x) | | 9x2 − 3x4 +2 x4 | |
f ' (x) = |
| = |
| = |
| (3 − x2)2 | | (3 − x2)2 | |
| 9x2 −x4 | | x2*(9 −x2) | |
= |
| = |
| = 0 ⇔ x = 0 lub x = − 3 lub x = 3 |
| (3 −x2)2 | | (3 − x2)2 | |
W x = − 3 f' zmienia znak z − na + ( minimum lokalne )
W x = 0 f ' nie zmienia znaku ( punkt przegięcia )
W x = 3 f ' zmienia znak z + na − ( maksimum lokalne )
13 paź 19:40
Janek191:
Patrz wykres
13 paź 19:42
lotka: Dziękuję
Janek191
13 paź 20:03