Nierówności logarytmiczne
Uneur: Wiem jak obliczyć dziedzinę, ale cały czas gdy liczę podstawiając t za log2x wychodzi mi Δ<0
Rozwiąż nierówność:
1/(log2x)<1+1/(log2x−1)
Dziedzina:
x>0
log2x≠0 => x≠1
log2x−1≠0 => log2x≠1 => x≠2
Moje obliczenia
t=log2x
1/t=1+1/(t−1) // przenoszę 1/(t−1) na drugą stronę
1/t − 1/(t−1)=1 // sprowadzam do wspólnego mianownika
(t−1)/(t2−t) − t/(t2−t)=1 // upraszczam
−1/(t2−t)<1 // mnożę przez mianownik
−1<t2−t // przenoszę 1 na prawą stronę i zamieniam stronami
t2−t+1>0
Δ=(−1)2−4*1=1−4=−3 // niestety wynik ma być inny a nie "sprzeczne"
13 paź 17:49
===:
... a od kiedy to w nierównościach możesz tak sobie pomnożyć przez mianownik
13 paź 18:08