Wyznacz styczne elipsy
Moon: 3. Wyznacz równania stycznych do elipsy 16x2+25y2=400, przechodzących przez punkt A(10,4)
9 gru 17:36
M:
2 maj 08:54
M:
11 maj 12:49
Miś Uszaty:
Mam w ksiązce równania stycznych ale gdy punkt styczności leży na elipsie
Tutaj nie leży
Jedna jest to y=4
A druga ?
11 maj 13:19
ABC: bierzesz pęk prostych przechodzących przez A i żeby było jedno rozwiązanie układu z elipsą ,
oj małolat nie przykładasz się do nauki
11 maj 13:59
Miś Uszaty:
Witam

Teraz mam co innego na głowie . Obecnie to tylko przeglądam
natomiast do nastepnego roku szkolnego musze opanowac kombinatoryke i rachunek
prawdopodobienstwa.
To jest dla mnie czarna magia
11 maj 14:04
ABC: a co, zaczynasz pracować w jakimś biurze statystycznym czy w rolnictwie będziesz eksperymenty
opracowywać ?
11 maj 15:07
Miś Uszaty:
Nie Nie. Pomagam chłopcu skonczyc technikum zaoczne
Bedzie teraz w 4 klasie i a ja jestem z tego cienki (nawet bardzo cieńki)

Reszte damy radę .
11 maj 15:17
Mila:
Wpisuj tutaj zadania
11 maj 15:44
Mila:

Szukałam punktu styczności.
Nie piszę rachunków, bo nie sprawdziłam i nie wiem, czy metoda odpowiednia dla poziomu
edukacji.
Komputer główny blokuje mi dostęp prawie do wszystkiego, wymaga poczty, potem będę miała
pełno spamów w skrzynce.
Piszę z laptopa, tu znowu nie mam dostępu do wolframu.
Może ktoś z kolegów sprawdzi?
11 maj 18:23
Mila:

Inny sposób:
Korzystam z tego, że mamy jedną styczną: y=4
c=
√25−16=3
ogniska: F
1=(3,0),F
2=(−3,0)
stąd
====================
styczna m:
==================
Po podstawieniu do równania elipsy wychodzi x=4, czyli punkt styczności zgadza się z tym
co wcześniej obliczyłam.
11 maj 20:58
Miś Uszaty:
Sliczne dzięki
11 maj 21:21
Mila:
To zadanie nie jest na poziomie edukacji na poziomie Twojego ucznia.
Jednak spróbuj rozwiązać dla siebie wg wskazówki wredulusa.
Mnie nie chciało się tak robić, bo to sporo rachunków.
12 maj 14:22
Mila:
Przepraszam

Wg wskazówki
ABC. Pozdrawiam
12 maj 14:38
Miś Uszaty:
Milu 
Ja robiłem dla siebie to zadanie .
12 maj 15:09