Liczby zespolone
Marek: Proszę o pomoc. Jak doprowadzić to do postaci rysowalnej
a)Im(z2)<0
b)Re(z4)≥0
13 paź 17:43
PW : Algebraiczna, trygonometryczna, wykładnicza i
rysowalna.

To proste. Jeżeli Im(u) < 0, to znaczy że liczba u ma ujemną część urojoną (to wszystkie liczby
z pewnej półpłaszczyzny).
Kiedy z
2 ma ujemną część urojoną?
Wskazówka: kiedy w jej postaci trygonometrycznej kąt φ jest odpowiednio duży. A wiemy jaki jest
kąt dla liczby z
2.
13 paź 18:20
Marek: no nie wiemy...
13 paź 18:30
Marek: na algebraiczną można przejść z definicji liczby zespolonej z= x+yj.Tylko jak policzyć kąt
13 paź 18:38
henrys: z=|z|(cosa+isina)
z2=|z|2(cos2a+isin2a)
Im(z2)=|z|2sin2a<0 ⇔ sin2a<0 ⇔...
13 paź 18:44
Mila:
a)
Im[(x+iy)2]<0⇔
Im[(x2−y2+2xyi)<0⇔
2xy<0⇔
x*y<0
(x>0 i y<0) lub (x<0 i y>0 ) No to rysuj
13 paź 18:51
Marek: czyli narysowac wykres sinus 2 alfa i zaznaczyc na częsci urojonej gdzie sinus przyjmuje
wartosci mniejsze od zera. Tak
13 paź 18:53
henrys: nie, jeśli nie rozumiesz mojego zapisu narysuj według tego co napisała Mila
13 paź 18:55
Mila:
w b) trzeba skorzystać z podpowiedzi henrysia.
z=|z|*(cosφ+i sinφ) ,0≤φ≤2π
z4=|z|4*(cos(4φ)+i sin(4φ) )
re(z)=|z|4*cos(4φ)
|z|4*cos(4φ)≥0⇔
cos(4φ)≥0 rozwiąż nierówność i zaznacz w układzie wsp. liczby z o wyznaczonych argumentach.
Wyjdzie "wiatraczek".
13 paź 19:40