Nierówności logarytmiczne
Uneur: Wiem jak obliczyć dziedzinę, ale cały czas gdy liczę podstawiając t za log2x wychodzi mi Δ<0
1/(log2x)<1+1/(log2x−1)
13 paź 17:18
Aga1.: A jaką masz nierówność?Pomnożyłeś przez kwadrat mianownika?
13 paź 17:24
Uneur: nie muszę mnożyć przez kwadrat skoro wartości są po obu stronach
13 paź 17:34
Uneur: Dziedzina:
x>0
log2x≠0 => x≠1
log2x−1≠0 => log2x≠1 => x≠2
Moje obliczenia
t=log2x
1/t=1+1/(t−1) // przenoszę 1/(t−1) na drugą stronę
1/t − 1/(t−1)=1 // sprowadzam do wspólnego mianownika
(t−1)/(t2−t) − t/(t2−t)=1 // upraszczam
−1/(t2−t)<1 // mnożę przez mianownik
−1<t2−t // przenoszę 1 na prawą stronę i zamieniam stronami
t2−t+1>0
Δ=(−1)2−4*1=1−4=−3 // niestety wynik ma być inny a nie sprzeczne
13 paź 17:43
Aga1.: | t−1−t−t(t−1) | |
| <0 mnożysz przez mianownik do kwadratu |
| t(t−1) | |
13 paź 17:49
Uneur: jeśli przeniosę całość wtedy muszę ale powinno wyjść bez przenoszenia to samo
13 paź 17:51
Aga1.: Czy przenosisz czy nie to mnożysz przez mianownik do kwadratu, bo mianownik może przyjmować
wartości dodatnie i ujemne
13 paź 17:57