:p
abcd: udowodnij ze jesli formuła ~p⇒(q∧~q) jest prawdziwa to prawdziwe jest zdanie p
13 paź 15:58
Mila:
zrób tabelkę.
p q ∼q ∼p (q⋀∼q) ~p⇒(q∧~q)
1 1 0 0 0
1 0
0 1
0 0
Uzupełnij tabelkę.
13 paź 20:13
PW : Niektórzy tłumaczą to sposobem "skróconym". Zdanie (q ∧ ∼q) jest fałszywe. Mamy do czynienia z
implikacją o fałszywym następniku. Skoro cała implikacja jest prawdziwa, to fałszywy musiał
być poprzednik ∼q.
Popularnie o tym mówią "tylko z fałszu może wynikać fałsz".
Oczywiście tabelka to potwierdzi.
13 paź 20:30
Janek191:
w( q ∧ ∼ q ) = 0 − wynika z prawa sprzeczności
zatem , aby dana implikacja była prawdziwa musi być w( ∼ p ) = 0 , a więc w( p) = 1
ckd.
13 paź 20:31
x: skoro mamy implikacje, można to też dowieść metodą niewprost
13 paź 20:33