dasa
olekturbo: wyznacz kąt między
f(x) = √3x+4
g(x) = x+1
tgα = √3
α = 60
tgβ = 1
β = 45
czyli 15?
13 paź 15:53
13 paź 16:26
olekturbo: czyli podstawic pod tg(a−b)
13 paź 16:32
Kacper:
Twoja opcja byłaby dobra, gdyby współczynnik b w każdej funkcji był równy 0.
13 paź 16:38
olekturbo: ale w przykladzie 5−latka tez nie wykorzystuje sie wyrazu wolnego b
13 paź 16:45
x:

wykazać że jeśli proste prPR i prSQ są prostopadłe to |PR|=|SQ|
jakieś wskazówki, z jaką bronią się za to zabrać?
13 paź 17:15
x: oj nie tu dodałam

sorki
13 paź 17:15
5-latek: Olek tam masz wzor na kąt miedzy prostymi gdy masz równania prostych w postaci liniowej
Natomiast gdy masz w postaci ogolnej czyli Ax+By+C=0 i A'x+B'y+c=0 to tg kąta miedzy
prostymi wynosi
13 paź 19:16