Wykaż że, jeżeli liczba n jest sumą kwadratów...
kero: Wykaż że, jeżeli liczba n jest sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych, to liczba 5n również ma
tę własność.
próbuje to rozwiązać tak że
a2+b2=n
5a2+5b2=5n
5a2+5b=?
i tu jest problem bo nie mam pomysłu jak to rozbić albo cokolwiek z tym zrobić
13 paź 15:16
olekturbo: n = a2 + b2
(2a+b)2 + (a−2b)2 = 4a2+4ab+b2+a2−4ab+4b2 = 5a2+5b2 = 5(a2+b2) = 5n
13 paź 15:19
kero: 4a2+4ab+b2+a2−4ab+4b2
jak to obliczyłeś?
13 paź 15:22
olekturbo: jak to jak
13 paź 15:33
kero: widzę tu wzory skróconego mnożenia ale kompletnie nie rozumiem dlaczego
5a2+5b2=(4a2+4ab+b2)+(a2−4ab+4b2)
13 paź 15:37
kero: ok, po rozpisaniu wszystkiego co możliwe już wiem dlaczego tak wychodzi, dziękuje
13 paź 16:07
bolo: witam dalej nie rozumiem i nie umiem tego rozpisać, jestem w takiej sytuacji jak osoba 2
wiadomosci wyzej, prosze o jakies wyjasnienie bo nie zasne
3 sie 17:54
Su Su:
4a2+4ab+b2=(2a+b)2
a2−4ab+4b2=(a−2b)2
3 sie 18:02
bolo: dziekuje
8 sie 14:21