Równianie
ANKA: Rozwiaż równanie :
x(x+1)x−1 = 5x−4 dla x≠1
13 paź 14:58
olekturbo: i gdzie masz problem
13 paź 15:03
Maryla27: x(x + 1) = (5x − 4)(x − 1)
x
2 + x = 5x
2 − 5x − 4x + 4
x
2 + x = 5x
2 − 9x + 4
x
2−5x
2 + x + 9x − 4 = 0
−4x
2 + 10 x − 4 = 0 |*(−1)
4x
2 − 10x + 4 = 0
Δ = b
2 − 4ac = 100 − 4 * 4 * 4 = 100 − 64 = 36
√Δ = 6
| | −b−√Δ | | 10 − 6 | | 4 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2*4 | | 8 | | 2 | |
| | −b +√Δ | | 10+6 | | 16 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | 2a | | 8 | | 8 | |
13 paź 15:43