matematykaszkolna.pl
wyrażenia algebraiczne kwadrat koloś: Mam do uzupełnienia kwadrat oczywiście magiczny, ale żadne działania mi nie sprawdzaja się. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a 2a3 a2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 2a5 a3 2a7 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a4 2a9 a5
13 paź 12:58
koloś: a | 2a | a | 3 | 2 | | −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 2a | a | 2a 5 | 3 | 7 | | −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− | | a | 2a | a 4 | 9 | 5
13 paź 13:07
koloś: Próbuję coś z sumy ciągu, ale też nic nie wychodzi S=[n(n2+1)] :2
13 paź 13:08
koloś: Może ktoś coś chociaz podpowie
13 paź 13:42
koloś: to są oczywiście ułamki
13 paź 13:42
koloś: o kurcze treść zadania to: Znajdź najmniejszą liczbę naturalną "a" i uzupełnij ten kwadrat w ten sposób, aby wszystkie liczby występujące w tym kwadracie były naturalne.
13 paź 14:11
daras: emotka nie ma to jak dojść samemu do jakiś wniosków, to zostaje na całe życie
13 paź 14:41
Bogdan: Na czym ma polegać magiczność tego kwadratu? Czy sumy liczb w wierszach, kolumnach i na głównych przekątnych maja być równe?
13 paź 14:43
13 paź 14:55
Bogdan: Kiedyś bawilem się kwadratami magicznymi i najczęściej chodziło w nich o równość sum w wierszach, kolumnach i na głównych przekątnych, chciałem, żeby koloś to potwierdził.
13 paź 15:00
koloś: Dziękuję za konstruktywna pomoc − bardzo dziękuję, karma wraca więc kiedys ktoś wam też "konstruktywnie pomoże"
13 paź 15:04
pradawny medrzec: calymi dniami tu komus pomagaja, więc nie marudź przyjacielu : **
13 paź 15:09
Bogdan: Zamiast strzelać focha, napisz koloś o co chodzi w Twoim kwadracie, bo sum jednakowych nie uzyska się przy podanym warunku o tym, że parametr a i liczby w kwadracie są naturalne
13 paź 15:11
daras: twoja karma chyba cię ostro je..żeś taki niecierpliwy a sam nie potrafisz nawet wytłumaczyć o co kaman
13 paź 15:42
koloś: to jest całe zadanie i tyle:Znajdź najmniejszą liczbę naturalną "a" i uzupełnij ten kwadrat w ten sposób, aby wszystkie liczby występujące w tym kwadracie były naturalne. Czym jest kwadrat to chyba dziecko z podstwówki wie i nie trzeba tu udawać madrego ale jak widać najlepiej jak się nie umie rozwiązać, /ma rozwiązanie/ to trzeba walić komuś "mundrosci" heehe
13 paź 22:01
PW : Przyszłem, trzasłem, walłem, wyszłem.
13 paź 22:21
koloś: I weszedłem, <<Bogdan: Zamiast strzelać focha, napisz koloś o co chodzi w Twoim kwadracie, bo sum jednakowych nie uzyska się przy podanym warunku o tym, że parametr a i liczby w kwadracie są naturalne>> No jednak się da, ale chyba jak widać nie tylko ja nie wiem jak je rozwiązać
13 paź 22:34
PW : Przyciśnięty do muru zdradziłeś wreszcie treść zadania (14:11): Znajdź najmniejszą liczbę naturalną "a" i uzupełnij ten kwadrat w ten sposób, aby wszystkie liczby występujące w tym kwadracie były naturalne. Nie widzę tu słów "kwadrat magiczny". Czy Ty koloś wiesz o czym mówisz?
13 paź 22:55
Dziadek Mróz:
a 2a/3 a/2  
2a/5 a/3 2a/7
a/4 2a/9 a/5 
 2a a 
a +

+

= x
 3 2 
2a a 2a 

+

+

= x
5 3 7 
a 2a a 

+

+

= x
4 9 5 
 2a a 
a +

+

= x
 5 4 
2a a 2a 

+

+

= x
3 3 7 
a 2a a 

+

+

= x
2 7 5 
 a a 
a +

+

= x
 3 5 
a a a 

+

+

= x
2 3 4 
a ∊ N ⇒ a > 0 Z każdego równania wyznacz x, a później z tych wyników wyznacz x zależne od a
13 paź 22:58
koloś: Dzięki tak robiłem, ale po otrzymaniu wyniku jak podtawiłem to nie wychodzą wynikki ani w poziomie a nie w pionie jednakowe coś chyba zle zrobiłem, albo nie tak mysle. Podejde po raz setny Dzieki
13 paź 23:07
koloś: PW szósty post od góry −− czytaj !
13 paź 23:08
Mila: NWW(4,5,7,9)
13 paź 23:13
daras: Jedno jest pewne @kolos nie wie co to kwadrat magiczny, on użył tej nazwy w zupełnie innym sensie−czarna magia
13 paź 23:32
daras: a ja sie domyślam,że jego nick tymczasowy ozn. koloś=kolos=kolokwium, które ma jutro zaliczyć ale to oczywiście moja własna teoria, która snuję na swój własny użytek zamiast koszmarów sennych
13 paź 23:34
daras: bye Duddies !
13 paź 23:34