wyrażenia algebraiczne kwadrat
koloś: Mam do uzupełnienia kwadrat oczywiście magiczny, ale żadne działania mi nie sprawdzaja się.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a 2a3 a2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a5 a3 2a7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a4 2a9 a5
13 paź 12:58
koloś:
a | 2a | a
| 3 | 2
| |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a | a | 2a
5 | 3 | 7
| |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| |
a | 2a | a
4 | 9 | 5
13 paź 13:07
koloś: Próbuję coś z sumy ciągu, ale też nic nie wychodzi S=[n(n2+1)] :2
13 paź 13:08
koloś: Może ktoś coś chociaz podpowie
13 paź 13:42
koloś: to są oczywiście ułamki
13 paź 13:42
koloś: o kurcze treść zadania to: Znajdź najmniejszą liczbę naturalną "a" i uzupełnij ten kwadrat w
ten sposób, aby wszystkie liczby występujące w tym kwadracie były naturalne.
13 paź 14:11
daras: 
nie ma to jak dojść samemu do jakiś wniosków, to zostaje na całe życie
13 paź 14:41
Bogdan:
Na czym ma polegać magiczność tego kwadratu? Czy sumy liczb w wierszach, kolumnach
i na głównych przekątnych maja być równe?
13 paź 14:43
13 paź 14:55
Bogdan:
Kiedyś bawilem się kwadratami magicznymi i najczęściej chodziło w nich o równość sum
w wierszach, kolumnach i na głównych przekątnych, chciałem, żeby koloś to
potwierdził.
13 paź 15:00
koloś: Dziękuję za konstruktywna pomoc − bardzo dziękuję, karma wraca więc kiedys ktoś wam też
"konstruktywnie pomoże"
13 paź 15:04
pradawny medrzec: calymi dniami tu komus pomagaja, więc nie marudź przyjacielu : **
13 paź 15:09
Bogdan:
Zamiast strzelać focha, napisz koloś o co chodzi w Twoim kwadracie, bo sum jednakowych
nie uzyska się przy podanym warunku o tym, że parametr a i liczby w kwadracie są naturalne
13 paź 15:11
daras: twoja karma chyba cię ostro je..żeś taki niecierpliwy a sam nie potrafisz nawet wytłumaczyć o
co kaman
13 paź 15:42
koloś: to jest całe zadanie i tyle:Znajdź najmniejszą liczbę naturalną "a" i uzupełnij ten kwadrat w
ten sposób, aby wszystkie liczby występujące w tym kwadracie były naturalne.
Czym jest kwadrat to chyba dziecko z podstwówki wie i nie trzeba tu udawać madrego
ale jak widać najlepiej jak się nie umie rozwiązać, /ma rozwiązanie/ to trzeba walić komuś
"mundrosci" heehe
13 paź 22:01
PW : Przyszłem, trzasłem, walłem, wyszłem.
13 paź 22:21
koloś: I weszedłem,
<<Bogdan:
Zamiast strzelać focha, napisz koloś o co chodzi w Twoim kwadracie, bo sum jednakowych
nie uzyska się przy podanym warunku o tym, że parametr a i liczby w kwadracie są naturalne>>
No jednak się da, ale chyba jak widać nie tylko ja nie wiem jak je rozwiązać
13 paź 22:34
PW : Przyciśnięty do muru zdradziłeś wreszcie treść zadania (14:11):
Znajdź najmniejszą liczbę naturalną "a" i uzupełnij ten kwadrat w
ten sposób, aby wszystkie liczby występujące w tym kwadracie były naturalne.
Nie widzę tu słów "kwadrat magiczny".
Czy Ty koloś wiesz o czym mówisz?
13 paź 22:55
Dziadek Mróz:
| ⎧ | a 2a/3 a/2 | |
| ⎨ | 2a/5 a/3 2a/7 |
|
| ⎩ | a/4 2a/9 a/5 | |
a ∊ N ⇒ a > 0
Z każdego równania wyznacz x, a później z tych wyników wyznacz x zależne od a
13 paź 22:58
koloś: Dzięki tak robiłem, ale po otrzymaniu wyniku jak podtawiłem to nie wychodzą wynikki ani w
poziomie a nie w pionie jednakowe coś chyba zle zrobiłem, albo nie tak mysle. Podejde po raz
setny Dzieki
13 paź 23:07
koloś: PW szósty post od góry −− czytaj !
13 paź 23:08
Mila:
NWW(4,5,7,9)
13 paź 23:13
daras: Jedno jest pewne @kolos nie wie co to kwadrat magiczny, on użył tej nazwy w zupełnie innym
sensie−czarna magia
13 paź 23:32
daras: a ja sie domyślam,że jego nick tymczasowy ozn. koloś=kolos=kolokwium, które ma jutro zaliczyć
ale to oczywiście moja własna teoria, która snuję na swój własny użytek zamiast koszmarów
sennych
13 paź 23:34
daras: bye Duddies !
13 paź 23:34