kuter
zrozumieć: mam zadanie:
kuter płynący w dół rzeki mija tratwę w punkcie A. wracając spotkał tratwę w odległości l=6km
poniżej punktu A. między tymi dwoma spotkaniami minął czas t=1h. wyznaczyć prędkość prądu
rzeki, silnik kutra pracuje równomiernie przez cały czas ruchu.
więc mam tak:
czyli zaczynając ruch od A kuter płynie gdzieś do B i zawraca (niech będzie droga równa x) i
dopływa do C, oddalonego od A o 6km. czyli tutaj droga równa x−6
kuter płynie drogę x z prędkością swoją i prądem rzeki do B, do C ma prędkość swoją i trzeba
odjąć prąd rzeki.
ale robi mi się tutaj tyle niewiadomych że nie mam pomysłu. myślałem już że może ten prąd rzeki
to 6km/h, ale to zadanie byłoby bez sensu teraz...
13 paź 09:29
henrys: czemu bez sensu?
w ciągu 1h tratwa przepłynęła 6km, czyli prędkość prądu to 6km/h.
13 paź 10:33
daras: trzymajmy się Twoich oznaczeń, AB = x
t = t
1 + t
2
dwie niewiadome x i u −prąd rzeki więc chyba dasz radę rozwiązać

PS. fizyczne problemy zamieszczamy na fizyka.pisz.pl
13 paź 10:38
daras: | | 6km | |
Faktycznie @henrysiu skoro podali AC =6 to u = |
| |
| | 1h | |
13 paź 10:39
zrozumieć: Takie mało precyzyjne wydaje mi się. No bo tratwa też ktoś może płynąć, czyli cos może jej
nadać prędkości prócz tego prądu. Ale może szukam dziury w całym. Tak wiem że na fizyka.pisz
ale tam na odpowiedź czeka się bardzo długo, albo nigdy jej nie ma. Oczywiście, nie można
wymagać żeby na wszystko była odpowiedź, bo tutaj jedynie liczę na życzliwość, że komuś w
ogóle się chcę odpowiadać i dać jakąś wskazówkę, ale zależy mi trochę na czasie. Bo fizyka
nieublaganie się zbliża do mnie

dziękuje wam
13 paź 10:57
henrys:
13 paź 11:01
zrozumieć: Matematyka nigdy dla mnie nie stanowiła żadnego problemu jeśli chodzi o zrozumienie pewnych
zagadnień czy twierdzeń. Ale tez myślę idzie to tym że praktycznie przez całą edukację mam z
nią styczność. Fizykę trochę niestety zaniedbalem, czego żałuję teraz. Brak mi tego fizycznego
podejścia do sprawy i myślenia. Ale to taka dygresja
13 paź 11:03
henrys: chcesz sobie pomyśleć o prądzie rzeki masz zadanie

Statek, płynąc z prądem rzeki, przepłynął 80 km czasie 4 godzin. Płynąc pod prąd, w ciągu 5
godzin przepłynął 70 km. Oblicz prędkość statku w wodzie stojącej oraz prędkość prądu rzeki.
13 paź 11:05
zrozumieć: Czyli vs+vr=20 , vs−vr=14, czyli vs to 17km/h a rzeki to 3km/h. W porządku?
13 paź 11:19
daras: To wrażenie, że na fizyka.pisz.pl nie dostaje sie odpowiedzi albo długo sie czeka. Jesli ktoś
ma nóż na gardle albo nie wykazuje chęci do spróbowania samodzielnego rozwiązania problemu po
dostaniu wskazówek, to rzeczywiscie to forum nie jest dla niego. Znam inne , gdzie podobno
rozwiązania pojawiają sie w ciągu kwadransa

ale nie zawsze sa to dobre rozwiązania poza tym
czego one uczą? niczego

tylko odwalania prac domowych przy wyłaczonym mysleniu, kiedyś się zżynało od kolegów teraz z
internetu. O tempora, o mores
13 paź 11:29
daras: miało być: " to Twoje wrażenie"
13 paź 11:30
henrys: no bardzo ładnie

to zadanie z testu gimnazjalnego

@daras ja Cię pewnie będę nawiedzać na tej fizyce (pozapominałem)
13 paź 11:47
daras: Dwie miejscowości A i B leżą wzdłuż nurtu rzeki oraz połączone są równoległym do rzeki kanałem.
Podróż statkiem o stałej prędkości względem wody na trasie A−B−A będzie:
taka sama, dłuższa, krótsza, czy nie da sie tego obliczyć ?
13 paź 12:04
J:
Zadanie "podchwytliwe" ... kuter nie ma tu żadnego znaczenia ... w ciągu 1 h rzeka zniosła
tratwę na odległość 6 km , więc: vrz = 6 km/h
13 paź 12:21
daras: to już rozstrzygnęliśmy
J
a co z drugim problemem licealnym ?
13 paź 12:43