rozwiąz równanie
sara: x4−2x2−8=0
Rozwiąz równanie
13 paź 00:12
olekturbo: t = x
2
zał: t > 0
t
2 − 2t −8 = 0
Δ = 4 + 32 = 36
√Δ = 6
x
2 = 4
x = 2 v x = −2
13 paź 00:14
Eta:
x4−2x2−8=0 ⇒(x2−4)(x2+2)=0 ⇒ x=2 v x= −2
13 paź 00:18
pigor: ..., o

, pięknie ze wzorów Viete'a prawda

,
a więc nieschematycznie oczywiście w pamięci, ciekawe,
czy znajdzie się ktoś kto pochyli się nad tym rozwiązaniem,
a może też
sara nie powie , że tak nas nie uczono ...
13 paź 01:35
daras: chylę czoło przed η ale za znaczki, których nie umiem z klawiatury wyczarować

♠
13 paź 10:43
pigor: ..., no to jeszcze ja, świeży na ...

umyśle, dla mojej M
łopatologicznie rzecz ujmując np. tak:
x4−2x2−8= 0 ⇔ x
4−2x
2+1−9= 0 ⇔ (x
2−1)
2−3
2= 0 ⇔
⇔ (x
2−1−3)(x
2−1+3)= 0 ⇔ (x
2−4)(x
2+2)= 0 ⇔ x
2−4=0 i x
2+2>0 ∀x∊R ⇒
⇒ x
2=4 i x∊R ⇒ |x|=2 ⇔
x=−2 v x=2 ⇔
x∊{−2,2}. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oczywiście można to wszystko skrócić co najmniej o połowę, ale
zostawiam to dla zainteresowanych ..., natomiast
warto niektórych uczących N−li matematyki uświadomić, zwłaszcza
po ostatnich badaniach IBE ich matematycznych kompetencji, że
można kochać ...

matmę inaczej ...
13 paź 13:54
daras: ale oni nie mają czasu żeby się nad tym zatrzymać a co dopiero zastanowić
13 paź 14:43