Doprowadź wyrażenie do prostszej postaci
nnt: Cześć, męczę się już z tym zadaniem od 2 godzin.
Byłby ktoś w stanie mi pomóc?
http://i.imgur.com/9778jgF.png
13 paź 00:04
olekturbo: Na czym stanąłeś
13 paź 00:05
nnt: Właściwie to w miejscu stoję... niebardzo wiem czy tu wyciągać coś przed nawias, czy wykonać
potęgowanie, czy jeszcze coś innego
13 paź 00:35
nnt: Próbowałem 3 opcji, ale po paru działaniach nie widziałem, żeby to w jakimś sensownym kierunku
zmierzało.
Nawet sama wskazówka − w jaki sposób się za to zabrać, niekoniecznie rozwiązanie, byłaby cenna
13 paź 00:36
PW : Kupa idiotycznego przepisywania, w którym można się pogubić. Próbowałeś skorzystać z
dobrodziejstwa podstawiania, np. R2 − x2 = u2, i dopiero przekształcać?
13 paź 00:36
nnt: R2 − x2 = t
Tak zrobiłem, dalej chaotycznie to wygląda
13 paź 00:40
PW : Ale gdy podstawisz t2, to znikną pierwiastki. Można tak podstawić, bo autor pisze m.in.
(R2 − x2)12,
czyli zakłada, że R2−x2 jest nieujemne.
13 paź 00:58
pigor: ...,
... =
√R2−x2−x
2√R2−x2 −1+
| | √R2−x2 2+x2√R2−x2 0 | |
+R2 |
| = |
| | R2−x2+x2(R2−x2)0 | |
=
√R2−x2−x
2√R2−x2 −1+
| | R2−x2+x2 | |
+R2 |
| = √R2−x2−x 2√R2−x2 −1+R 2 = ...  |
| | R2−x2+x2 | |
13 paź 01:10
pigor: ...,
wyrażenie wymierne (duży ułamek) rozszerzyłem przez √R2−x2. ...
13 paź 01:14
nnt: Dzięki za wszystkie podpowiedzi, jeszcze raz usiadłem i wystarczyło wymnożyć wyrazy w
mianowniku... Reszta szła z górki.
13 paź 17:02