skad to sie wzielo?
damians: oblicz 5 wyraz ciagu (an),którego suma n początkowych wyrazów Sn okreslona jest wzorem :
Sn=2n2+n
i mam podane rozwiązanie i wychodzi cos takiego ze an=Sn−Sn−1 , a5=?
i tak wyglada 1 linijka: Sn−1=2(n−1)2 + (n−1) i chcialem zapytac skad to sie wzielo ?
12 paź 23:57
olekturbo: S5 = 55
S4 = 36
a5 = S5 − S4
13 paź 00:06
damians: a moge prosic o jakies konkretne wyjasnienia w zwiazku z ta 1 linijka skad takie cos wyszlo ?
13 paź 00:18
olekturbo: S5 = 2 * 52 + 5 = 2 * 25 +5 = 50 + 5 = 55
S4 = 2 * 42 + 4 = 2 * 16 + 4 = 32 + 4 = 36
S4 to suma czterech kolejnych liczb
S5 to suma pięciu kolejnych liczb, czyli suma czterech kolejnych liczb + piąta liczba
S5 = S4 + a5
a5 = S5 − S4
13 paź 00:19