wykaż że
mała mi: Wykaż że
| 2 | | 1 | | 14 | |
| + log 3 > log 5 > |
| + |
| log 3 |
| 9 | | 11 | | 11 | |
my to pomnożyliśmy razy 11 i rozłożyliśmy na dwa przypadki.
ostatecznie z pierwszego dostaliśmy:
2
2 * 3
9 > 5
7
z drugiego zaś 5
10 > 2*3
14
nasz prowadzący powiedział byśmy to udowodnili w jakiś inny sposob niż zwyczajne policzenie na
kalkulatorze...
czy ktoś ma jakiś pomysł?
12 paź 23:27
Eta:
11log5−14log3>1
i
−9log5+9log3>−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 25 | | 1 | |
2log5−5log3>−1 ⇒ log25/35>−1 ⇒ |
| > |
| |
| | 243 | | 10 | |
12 paź 23:48
mała mi: a skąd wzielo sie to? −9log5+9log3>−2
12 paź 23:53
mała mi: już wiem
12 paź 23:56
Eta:
| 2 | |
| +log3>log5 /*9 2+9log3> 9log5 ⇒ −9log5+9log3>−2 |
| 9 | |
12 paź 23:56
mała mi: wiem wiem dziękuję bardzo
12 paź 23:59
mała mi: a może masz pomysł jak rozwiązac taki układ równań...
x log2 + y log3 = 3 log2 + 4 log3
x log3+ y log2 = 3 log3 + 4 log2
13 paź 00:00
mała mi: w sensie jakby, jak to udowodnić...
13 paź 00:00
Eta:
x=3 i y=4
13 paź 00:22
PW : Jeszcze o pierwszym zadaniu.
Eta, nie rozumiem. Zakładając, że teza jest prawdziwa, wykazałaś prawdziwość nierówności
13 paź 00:27
Eta:
Ochhhhhhhhhhhh
Przekształcałam równoważnie układ nierówności !
13 paź 00:31
PW : He he. Oszustwo tkwi w dodawaniu stronami. Owszem, z dwóch nierówności wynika prawdziwość sumy,
ale odwrotnie już nie (tu nie ma równoważności),
Przykład.
(1) 5 > − 1,
ale wcale z tego nie wynika, że
(2) 5 > 7 ∧ 5 > −8.
Mówiąc po chłopsku: dodanie stronami nierówności (2) daje zdanie prawdziwe, ale wcale to nie
znaczy, że koniunkcja (2) była prawdziwa.
13 paź 00:51
Eta:
Ojj ciężki żywot mieli z Tobą uczniowie

Idę spać , a ty idź i przytul wybrankę ( bo pewnie też ma.......

Miłych snów
13 paź 01:00
Eta:
Popraw zadanie , tak by zainteresowana zrozumiała i była zadowolona
13 paź 01:02