Zadania z trygonometrii technikum
Artur: 1. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych jeśli cosα=3/5, α∊(270*, 360*)
2. Rozwiąż nierówność : sin 6x<1/2
3. Oblicz wartość wyrażenia: sin2420*+ ctg 25x/6
12 paź 22:45
Qulka: 1. sinα=−4/5 tgα=−4/3 ctgα=−3/4
12 paź 22:53
Janek191:

z.1 IV ćwiartka
x = 3 a
r = 5 a
y
2 = r
2 − x
2 = 25 a
2 − 9 a
2 = 16 a
2
y = − 4a ( IV ćwiartka )
więc
| | y | | − 4a | | 4 | |
sin α = |
| = |
| = − |
| |
| | r | | 5a | | 5 | |
| | sin α | | 4 | | 3 | | 4 | | 5 | | 4 | |
tg α = |
| = − |
| : |
| = − |
| * |
| = − |
| |
| | cos α | | 5 | | 5 | | 5 | | 3 | | 3 | |
12 paź 22:56
Artur: 3. Oblicz wartość wyrażenia: sin2420*+ ctg 25π/6
12 paź 23:19