granica jednostronna
Heronek: Co robię źle? Granice jednostronne:
Zbadaj, czy istnieje granica funkcji w punkcie x
0. Jeśli tak, to oblicz tę granicę.
| | ⎧ | (√2x + 9 −3)/(x), jeśli x>0 | |
| f(x) = | ⎨ | | x0=0
|
| | ⎩ | (2x − 3)/(4x − 9), jeśli x<0 | |
| | √2x + 9 − 3 | | x(√2/x + 9/x2 − 3 | |
1. lim |
| = lim |
| = lim √2/x + 9/x2 − 3/x = [√0 |
| | x | | x | |
− 0] = 0 [pod lim ⇒ (x→0
−)]
| | 2x − 3 | | 0 − 3 | | 1 | |
2. lim |
| = [ |
| ] = |
| [pod lim ⇒ (x→0−)] |
| | 4x − 9 | | 0 − 9 | | 3 | |
| | 1 | |
w odpowiedziach wychodzi |
| co mam źle w 1? |
| | 3 | |
12 paź 22:30
Qulka: jeśli x→0 to 3/x→±∞
12 paź 22:33
Qulka: usuń pierwiastek mnożąc górę i dół przez √2x+9 + 3
12 paź 22:34
henrys: 1) mnożysz licznik mianownik przez √2x+9+3
12 paź 22:35
Heronek: Wyszło dziękuję! ^^ Muszę zapamiętać żeby nie robić zadań późno po całym dniu bo robie głupie
błędy nie zauważając prostych rzeczy ..
12 paź 22:43