oblicz rownanie
matetax: X4−2X3−X2−2X+1=0
12 paź 22:08
ICSP: najlepiej chyba będzie założyć x ≠ 0 i podzielić równanie przez x2
12 paź 22:12
matetax: Mam chyba uzyc wzoru ferrariego tylko niewiem jak
12 paź 22:13
ICSP: wzoru czy metody ?
12 paź 22:14
ICSP: Chociaż w sumie pomysł z podzieleniem lepszy :
x
4 − 2x
3 − x
2 − 2x + 1 = 0 // : x
2
| | 2 | | 1 | |
x2 − 2x − 1 − |
| + |
| = 0 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| − 2(x + |
| ) − 1 = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 − 2 − 2(x + |
| ) − 1 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 + − 2(x + |
| ) − 3 = 0 |
| | x | | x | |
t
2 + −2t − 3 = 0
12 paź 22:16
matetax: | | 3+/−√5 | |
Z wolfarma wychodzi mi x1,2= |
| a jak liczylem twoim sposobem to inny wynik móglbys |
| | 2 | |
napisa dalsze rozumowanie
12 paź 22:29
ICSP: t
2 − 2t − 3 = 0 ⇒ t = 3 v t = −1 , drugi odrzucam ponieważ nie spełnia warunku na t.
x
2 − 3x + 1 = 0
12 paź 22:32
matetax: Ok dzieki
12 paź 22:36
Mariusz:
X
4−2X
3−X
2−2X+1=0
x
4−2x
3+x
2−2x
2−2x+1=0
(x
2−x)
2−(2x
2+2x−1)=0
| | y | | y2 | |
(x2−x+ |
| )2−((y+2)x2−(y−2)x+ |
| −1)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Gdybyś chciał liczyć schematycznie to musiałbyś liczyć wyróżnik tego trójmianu w drugim
nawiasie
(Trójmian jest kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik jest równy zero)
a następnie skorzystać z wzoru skróconego mnożenia aby rozłożyć wielomian czwartego
stopnia na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
Tutaj wystarczy zauważyć że gdy
| | y2 | |
y−2=0 oraz |
| −1=0 dostaniemy różnicę kwadratów |
| | 4 | |
Stąd widzimy że y=2
(x
2−x+1)
2−4x
2=0
(x
2−3x+1)(x
2+x+1)=0
13 paź 22:22