matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
panna_"inżynier":
czemu równa się współczynnik k w równaniu
dżul
tesla * amper = k *
(metr)
2
jak to łopatologicznie rozgryźć?
12 paź 21:53
Janek191:
1 m
2
*kg*s
−2
1 kg*s
−1
*A
−1
*A = k*
m
2
kg
kg
= k*
s
s
2
k = 1 s ======
12 paź 22:01
daras:
N
m
2
[T] =
z kolei [J] = Nm = kg
Am
s
2
N
T*A =
m
N
m
2
więc k =
=
= 1
m
Nm
wiec współczynnik k nie ma jednostek, to po prostu liczba
12 paź 22:19
daras:
lub inaczej..
J
T*A =
m
2
12 paź 22:21