Tożsamośc trygonometryczna
Grzesiu: Uzasadnić tożsamość trygonometryczną:
| | 1 | |
sin4α + cos4α = 1 − |
| sin2α |
| | 2 | |
12 paź 21:40
Grzesiu: miało być:
| | 1 | |
sin4α + cos4α = 1 − |
| sin22α |
| | 2 | |
12 paź 21:41
henrys:
P=1−2sin2acos2a
L=(sin2a+cos2)2−2sin2acos2a=1−2sin2acos2a=P
12 paź 21:47
Grzesiu: Dzięki Ci dobry człowieku

Zapomniałem, że trygonometria uwielbia wzory skróconego mnożenia

A to:
| | α | |
Bo nie wiem co z tym tg |
| zrobić |
| | 2 | |
12 paź 21:54
henrys:
| 1−cos(2*a2) | | 1−cos2(a/2)+sin2(a/2) | |
| = |
| = |
| sin(2*a2) | | 2sin(a/2)cos(a/2) | |
| | sin2(a/2)+cos2(a/2)−cos2(a/2)+sin2(a/2) | |
= |
| = |
| | 2sin(a/2)cos(a/2) | |
| | 2sin2(a/2) | | sin(a/2) | |
= |
| = |
| =tg(a/2) |
| | 2sin(a/2)cos(a/2) | | cos(a/2) | |
12 paź 22:02
PW : Przekształć prawą stronę, Jaśnie Panie.
12 paź 22:02
12 paź 22:03
Grzesiu: Dziękuję za pomoc, my lords
12 paź 22:13
5-latek: Grzesiu to jest kobieta
12 paź 22:14
Mila:
To było podziękowanie dla Henrysia.
12 paź 22:36
Grzesiu: Specjalne podziękowania dla Mili:
Dziękuję ślicznie


<3
12 paź 22:39
Mila:
12 paź 22:39