matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kj
izii:
Dany jest ciąg an określony wzorem ogólnym a
n
=5n−10 oraz ciąg b
n
zadany wzorem rekurencyjnym b
1
=2 a
n+1
=5b
n
dla n≥1. Zbadaj monotoniczność ciągu c
n
, gdzie c
n
=a
n
+b
n
12 paź 21:30