matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
iLKA :
lUDZISKA pOMÓŻCIE Oblicz wartość wyrażenia: a)2(2x²−12x+18) :4x²−36 gdy x= −2,3 b)3a²−12ab+12b²:2a²−8b² gdy a=½ b=¾ c)5x⁴−45y⁴ :2x⁴+12x²y²+18y⁴ gdy x=√3 , y= √2
9 gru 17:24