Wyznacz te wartości parametru m,dla których wykresy funkcji f oraz g są prostopa
Natalka: Wyznacz te wartości parametru m,dla których wykresy funkcji f oraz g są prostopadłe.
b)
f(x)= mx+2 oraz g(x)= −mx+3
c) f(x)= |m+3|x − 1 oraz g(x)= −
12x + 2m
jak bedzie sie tutaj zachowywala wartosc bezwzgledna

i w pierwszym przypadku kiedy wyjdzie m*(−m)= −1 .. to jak to rozpisac zeby bylo ok

wiem,ze f(x) jest prostopadla do g(x) => a1*a2= −1
prosze o pomoc : )!
9 gru 17:16
zefir:
a) m*(−m)= −1 => m2=1 => m= 1 v m= −1
b) a 2= −1a1 to a1= −U{12}= 2
to; Im +3I = 2 => m+3= 2 v m+3= −2
m= −1 v m= −5
Odp: m= −1 v m= −5
9 gru 17:26
Natalka: m* (−m) = −1
(−m)2 = −1
m2 = −1
m= √−1
dobrze?
9 gru 17:28
Natalka: ah.
ok dziękuję Zefir

!
9 gru 17:29
Natalka: tylko dlaczego w
a) jest 1 lub −1. nie powinien wyjsc jeden wynik ?
9 gru 17:30
Natalka: i dlaczego |m+3| = 2
to tak jakby a1=a2
a warunek jest ze a1*a2= −1
nie do konca rozumiem..
jakbys mogl bardziej rozpisac to zadanie
9 gru 17:51
zefir:
Omg

a) jaki jeden wynik?
masz równanie: m
2=1 => m
2 −1=0 => ( m−1)(m+1)=0
to m= 1 v m= −1
b);
ponieważ a
1 = −
12 to a
2 = 2
bo: a
1*a
2 = −
12*2= −1
rozumiesz już?
9 gru 17:57
Natalka: tak tak rozumiem : ) dzięki
9 gru 18:28
Natalka: tak tak rozumiem : ) dzięki
9 gru 18:29
zefir:
9 gru 18:29