Oblicz wartość wyrażenia:
MAtołEk: Błagam was pomóżcie mi to rozwiązać

rozwiążcie jak umiecie>prosze<
Oblicz wartość wyrażenia:
a)2(2x²−12x+18) :4x²−36 gdy x= −2,3
b)3a²−12ab+12b²:2a²−8b² gdy a=½ b=¾
c)5x⁴−45y⁴ :2x⁴+12x²y²+18y⁴ gdy x=√3 , y= √2
9 gru 17:16
Ada-to-wypada: a) podstawiasz za kazdy x= −2,3
b) podstawiasz za kazde a= 1/2 i za kazde b= 3/4
co w tym trudnego ? potem obliczenia

najpierw to co w nawiasie..później kropeczki( mnozenie,dzielenie).. na końcu kreseczki
(dodawanie,odejmowanie)

ewentualnie mnożysz przez nawias..ale stosujesz wzór skróconego mnożenia

− z tym jest
problem ; p

c) tutaj widze ze bd wykonywal obliczenia na potęgach chyba. masz na pewno rozpisane z lekcji
jak to sie robi ; )
9 gru 17:21
Ada-to-wypada: a) podstawiasz za kazdy x= −2,3
b) podstawiasz za kazde a= 1/2 i za kazde b= 3/4
co w tym trudnego ? potem obliczenia

najpierw to co w nawiasie..później kropeczki( mnozenie,dzielenie).. na końcu kreseczki
(dodawanie,odejmowanie)

ewentualnie mnożysz przez nawias..ale stosujesz wzór skróconego mnożenia

− z tym jest
problem ; p

c) tutaj widze ze bd wykonywal obliczenia na potęgach chyba. masz na pewno rozpisane z lekcji
jak to sie robi ; )
9 gru 17:22
MAtołEk: ALE JA NIE UMIEM PROSZE POMÓZ MI
9 gru 17:23