równanie
Braun: rozwiąż równanie
x2+5x+4−5√x2+5x+28=0
niby zadanie trywialne ale mam pytanie:
na początku zrobilem tak:
wyznaczylem dziedzine D=R
x2+5x+4=5√x2+5x+28 podnioslem do kwadratu z obu stron a następnie zredukowałem i wyszło
mi coś takiego:
x4+10x3+8x2−60x−96=0
i teraz nie wiem co z tym zrobic? moze jest na to jakis inny sposób którego nie widzę
12 paź 19:55
Braun: x
4+10x
3+8x
2−60x−684=0 po zredukowaniu jednak cos takiego wychodzi ale z tym i tak nic nie
zrobię za bardzo
12 paź 20:02
ICSP: x2 + 5x + 28 − 5√x2 + 5x + 28 − 24 = 0
t = √x2 + 5x + 28
t2 − 5t − 24 = 0
12 paź 20:02
henrys: √x2+5x+28=t/2 t>0
x2+5x+28=t2
t2−5t−24=0
Δ=25+96=121
t=8
x2+5x+28=8
12 paź 20:12
ICSP: założenie t > 0 można jeszcze troszkę polepszyć.
12 paź 20:14
henrys: oj x2+5x+28=64
12 paź 20:20