Naszkicuj wykres funkcji
wojciech19980001: Naszkicuj wykres funkcji:
f(x) = 1IxI−1
12 paź 19:38
Mila:
1) rysujesz wykres
| | 1 | |
2) Translacja o wektor [1,0]⇒h(x)= |
| |
| | x−1 | |
3) symetria względem OY tej części wykresu co znajduje się po prawej stronie OY, resztę
pomijasz.⇒
12 paź 19:49
wojciech19980001: a nie najpierw wartość bezwzględna na x a potem −1 ?
12 paź 19:52
Mila:
Nie , bo wtedy masz tak:
| | 1 | |
y= |
| po przesunięciu o wektor [1,0] otrzymasz wykres funkcji |
| | |x| | |
12 paź 20:09
12 paź 20:54